NAV tájékoztató az útnyilvántartások vezetéséről

2018. január 14., 08:46
Szinte nincs olyan vállalkozás amely tevékenysége során nem merül fel az útnyilvántartás készítés kérdése. Akár a tagok, munkavállalók saját gépkocsijuk vállalkozás érdekében történő használata miatt felmerült költségek megtérítése kapcsán, akár a vállalkozás tulajdonában lévő vagy bérelt személygépkocsi üzleti célú használatának igazolására.
Az elmúlt évek ellenőrzések tapasztalatai alapján NAV tájékoztatót adott ki az útnyilvántartások azon ismérveiről, melyek hitelt érdemlően tudják igazolni az üzleti célú használatot.

A NAV által végzett ellenőrzések során tapasztaltak alapján figyelmeztetést tett közzé az adóhatóság az útnyilvántartásokkal kapcsolatban.
Nincs lehetőség a hiányos, illetve valótlan adattartalmú kimutatásokat utólag (tanúkkal, jelenléti ívekkel, szerződésekkel) bizonyítani.
Az adótörvényben kötelezően alkalmazandó és tételes felsorolás van arról, hogy a gépjármű költségelszámolásához milyen okirattal kell rendelkezni, és annak milyen adatokat kell tartalmaznia. Ha a felsorolt tartalmi kellékek közül akár csak egy is hiányzik, az útnyilvántartásra jogszerűen nem lehet költségelszámolást alapozni.
A jogszabályi követelményeknek nem megfelelő útnyilvántartás esetében becslési eljárás sem alkalmazható a gépjármű-üzemeléssel összefüggő költségek megállapítására, hiszen azzal az adóhatóság az adózók törvény által kötelezően előírt igazolási kötelezettségét venné át.  

Tájékoztató  IDE kattintva olvasható

 « Vissza az előző oldalra!


Elérhetőségek

PONDERA TeAm Kft.

2100 Gödöllő,
Erzsébet kir. körút 5. II. e. 8.
Telefon:
+36-28/419-217
Fax: +36-28/999-647
Mobil:
+36-30/553-0581
E-mail:
pondera@pondera.hu
PONDERA TeAm Kft. - Magyar